četvrtak, 26. listopada 2017.

Stephen Hawking


Rođen 8. siječnja 1942. smatran je najboljim fizičarom današnjice. Njegovo puno ime je Stephen William Hawking. Imao je dvije mlađe sestre Philippe i Maria i posvojenog brata Edwarda. Stephen je bio dijete dr. Franka Hawkinga i istraživačke biologinje Isobel Hawking. Dok je njegova majka bila trudna s njim, odselili su se u Oxford zbog napada na London za vrijeme Luftwaffe. Čim su se vratili natrag u London njegov otac je radio na čelu odjela za parazitologiju u Nacionalnom institutu za medicinska istraživanja. Zatim su se godine 1950. odselili u St. Albans, Hertfordshire gdje je Stephen pohađao St. Albans srednju školu za djevojke 3 godine do svoje 10. godine. Kada je navršio 11. godina krenuo je u St. Albans školu gdje nije bio nikakav izuzetan učenik, ali ga je najviše zanimala matematika. Kada je završio tu školu sam je rekao da ga je najviše nadahnuo profesor iz matematike. U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potom je upisao University College jer je njegov otac tamo podučavao. Na University Collegu se specijalizirao u fizici. Njegov profesor fizike je rekao za New York Times:"Njemu je samo bilo bitno da se nešto može učiti i onda bi to radio bez pomoći ostalih, imao je malo knjiga i nije ništa zapisivao. Naravno, njegov um je bio puno drugačiji..."


srijeda, 25. listopada 2017.

proba

Stolno Računalo
Informatika je područje ljudskog djelovanja koje se bavi proučavanjem, razvojem i uporabom postupaka i uređaja za automatski prijenos i obradu podataka. Informatika se može definirati i na druge načine.
Imenicu „Informatik“ je 1957. skovao njemački kibernetičar Karl Steinbuch za automatsku obradu podataka, kombinirajući imenice „informacija“ i „automatika“ [1]. Kao „informatique“ prihvatio ju je Philippe Dreyfus1962. (rekavši da su to „informacija“ i „elektronika“, tj. „information“ i „automatique“)[2]. Francuska akademija je 1967. objavila definiciju informatike kao „znanosti o prikladnoj obradi podataka, osobito pomoću automatskih strojeva, koja se smatra potporom znanjima u područjima znanosti, ekonomije i društva“[